Stromy hrali vždy veľmi dôležitú úlohu v živote našich predkov. Najmä ovocné stromy si veľmi vážili a preto nikdy nevyrúbali strom, ktorý ešte dával plody. Hovorili, že kto vyrúbe rodiaci strom, v toho rodine niekto do roka umrie.
Stromy predstavovali tiež miesta, kde sa ľudia stretávali, často sa tu odohrávali rodinné oslavy a posedenia. Slúžili tiež ako orientačný bod v krajine, aleje a stromoradia pri cestách slúžili na poskytnutie tieňa a obživy okoloidúcim.
Deň pôvodných odrôd jabĺk je inšpirovaný britským Apple Day, ktorý sa oslavuje od roku 1991. Tento deň je každoročnou oslavou jabĺk a sadov. Poukazuje na rozmanitosť odrôd jabĺk v jednotlivých lokalitách a cieľom je uznanie a udržiavanie ich prínosu pre miestne bohatstvo.
Na Deň jabĺk sa človek na rôznych podujatiach má možnosť oboznámiť s množstvom odrôd tohto ovocia, môže ochutnať jedlá i nápoje, ktoré sa z neho dajú pripraviť. My v NAPANT-e sme pri tejto príležitosti pripravili výstavku pôvodných odrôd jabĺk spojenú s prezentáciou pre študentov Strednej odbornej školy Pod Bánošom v Banskej Bystrici. Za pomoc pri určení odrôd, cenné informácie a odbornú literatúru ďakujeme Brunovi Jakubcovi z Technickej univerzity vo Zvolene, p. Horáčkovi z Bacúcha a Andrei Uherkovej, koordinátorke projektu Sadovo.
Pre všetkých, ktorých táto téma zaujíma, alebo práve zaujala prinášame prehľad informácií o tom, čo sú to staré odrody jabloní, prečo sú také vzácne a zaujímavé a načo je dobré aby sa zachovalo čo najviac z nich.
Čo je to ODRODA?
Je to skupina jabĺk (alebo iného druhu ovocia) s rovnakými vlastnosťami.
Napríklad s rovnakou farbou plodu, chuťou, veľkosťou a tvarom plodu, typom stopky a šupky, vzhľadom dužiny, výškou stromu, či tvarom koruny….
Ktorá odroda je stará?
Staré odrody sú tie, ktoré vznikli pred rokom 1950. Odrody, ktoré vznikli ako výsledok šľachtiteľstva po r. 1950 nazývame nové odrody.
Staré odrody rozdeľujeme aj na krajové – typické len pre určitý kraj, kde majú ideálne podmienky na rast, tým že sú prispôsobené miestnym podmienkam. V týchto podmienkach sú odolnejšie voči škodcom a chorobám. Jablká z nich majú zaujímavé tvary, stromy sú dlhoveké. Ešte vzácnejšie sú miestne odrody – typické len pre určitú obec, dolinu, či región.
Ohrozenie starých odrôd
Význam starých odrôd
Jablká v minulosti
Jablká dnes
Čerstvé jablká po celý rok?
IDE TO AJ BEZ CHÉMIE ! Stačí pestovať rôzne odrody a správne jablká uskladniť.
Podľa času dozrievania rozlišujeme LETNÉ, JESENNÉ a ZIMNÉ odrody. Zimné odrody vydržia až do apríla – mája a v júni už dozrievajú prvé letné odrody.
Jablčká uskladnené v chladnej a dobre vetranej pivnici, môžeme jesť po celý rok, práve vďaka postupnému dozrievaniu. Prípadne z nich môžeme pripraviť tradičné koláče, či zaujímavé korenisté omáčky, či iné menej známe jedlá.
Viac informácií k tejto téme nájdete napríklad na stránke www.sadovo.sk Kto máte chuť, môžete sa zúčastniť aj webinára s pomológom Ondřejom Dovalom, ktorý pri príležitosti dnešného dňa pôvodných odrôd jabĺk organizuje CEEV Živica prostredníctvom svojho facebooku a facebooku Zelenej školy.
Text a foto: Jana Kološtová
Zdroje: Jakubec B., Uherková A., 2019: Staré sorty sú “in”; Technická univerzita vo Zvolene, 144 str.
Jakubec B., Uherková A., 2018: 50 na 50 Atlas starých odrôd jabloní a hrušiek; Technická univerzita vo Zvolene, 159 str.